×
Mikraot Gedolot Tutorial
טור
פירוש
הערותNotes
E/ע
טור אורח חיים רצ״וטור
;?!
אָ
(א)  סדר הבדלה יין בשמים נר הבדלה יברך בפה״ג על כוס של יין שלם שלא יהיה פגום. (ב)  ואם אין לו יין איתא בפירקי ר״א א״ר מונא כיצד אדם חייב להבדיל מקרב ידו לאור הנר ואומר בורא מאורי האש וכיון שמרחיק ידו מן האש אומר ברוך אתה י״י אלהינו מלך העולם המבדיל בין קודש לחול ואם אין לו יין ואין לו שמן לנר פושט ידו לאור האש ומסתכל בצפרנים שהן לבנות מן הגוף ומברך בורא מאורי האש ואם היה בדרך פושט את ידו לאור הכוכבים שהן מן האש ומברך בורא מאורי האש ואם נתקדרו שמים בעבים תולש אבן מן האדמה ואומר המבדיל בין קודש לחול וכתב ר״ע ואנן לא ס״ל הכי אלא אין מבדילין אלא על היין ואפילו על הפת אין מבדילין וכן פירשו התוספות שאין מבדילין על הפת אבל מבדילין על השכר אם הוא חמר מדינה והגאונים כתבו אף על פי שאין מבדילין על הפת אם חל י״ט במ״ש מבדילין עליו כיון שמקדשין עליו הקידוש עיקר ואגב הקידוש מבדילין ג״כ עליו וא״א ז״ל כתב שיותר טוב לעשות ההבדלה והקידוש שניהם על השכר. (ג)  ומי שאין לו יין ומצפה שיהיה לו למחר לא יאכל עד למחר שיבדיל ואם אין לו אלא כוס אחד ואינו מצפה שיהיה לו למחר יותר טוב שיאכל קודם שיבדיל ויברך עליו ברכת המזון ואח״כ יבדיל עליו כסדר ההבדלה ממה שיבדיל ויברך בהמ״ז בלא כוס שבהמ״ז טעונה כוס. (ד)  ר׳ צדוק אומר כל מי שאינו מבדיל על היין במוצ״ש או שאינו שומע מאחרים שמבדילין אינו רואה סימן ברכה לעולם אבל המבדיל על היין או שומע מאחרים שמבדילין הקב״ה קוראו קדוש ועושהו סגולה שנאמר והייתם לי סגולה מכל העמים ואומר ואבדיל אתכם מן העמים וא״ר יוחנן ג׳ מנוחלי העוה״ב הדר בארץ ישראל והמגדל בניו לתלמוד תורה והמבדיל על היין במ״ש והוא דשייר מקידושא לאבדלתא הלכך מאן דאית ליה חד כסא ולית ביה שיעור קידושא ואבדלתא שבק ליה לאבדלתא וקידושא מקדש אריפתא דכי תקינו רבנן אבדלתא אחמרא תקינו. (ה)  ונר חנוכה ויין להבדלה נר חנוכה קודם דאפשר לאבדולי בתפלה.רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.
הערות
E/ע
הערותNotes
(א) סדר הבדלה יין בשמים נר הבדלה הכי אסיקנא בברכות בפ׳ אלו דברים שבין ב״ש ובפרק ערבי פסחים: (ב) יברך בפ״ה על כוס של יין שלם שלא יהא פגום פיסול כוס פגום נזכר בפרק ערבי פסחים ואע״ג דבגמ׳ לא אמרו אלא כוס של ברכה קידוש והבדלה בכלל כוס של ברכה הם וכן משמע מדברי הרי״ף שם ומדברי הרמב״ם בפכ״ט ובסימן קפ״ב נתבארו דיני כוס פגום: (ג) ואם אין לו יין וכו׳ איתא בפרקי רבי אליעזר בפ״כ אבל בנוסחא שלנו אין כתוב שמבדיל בלא יין ובנוסח׳ רבינו נראה שהיה כתוב אם אין לו יין וכ״כ הרוקח בסי׳ שנ״ג:
וכתב ר״ע ואנן לא ס״ל הכי אלא אין מבדילין אלא על היין ואפילו על הפת אין מבדילין כ״כ התוס׳ והרא״ש בפרק ערבי פסחים וכן הם דברי הרי״ף בפרק אלו דברים שבין ב״ש וכן הסכימו כל הפוסקים ולא דמי לקידוש משום דכיון דאין קידוש אלא במקום סעודה פת מענינא דקידוש הוא אבל אינו מענין הבדלה:
(ד) אבל מבדילין על השכר אם הוא חמר מדינה פשוט בפרק ערבי פסחים בעובדא דאמימר ויש גורסין רבין במקום אמימר וכבר נתבאר בסימן ער״ב מה נקרא חמר מדינה וגם שם נתבאר שעל כל המשקין מבדילים היכא דהוו חמר מדינה חוץ מן המים: (ה) והגאונים כתבו אף על פי שאין מבדילין על הפת אם חל י״ט במ״ש מבדילין עליו וכו׳ הרי״ף בפרק אלו דברים שבין ב״ש הביא סברא זו ודחה אותה והעלה שאין מבדילין על הפת כלל והתוס׳ והרא״ש בפרק ערבי פסחים הביאו סברא זו בשם ר״ע וחלק עליו הרא״ש וכתב שיותר טוב לעשות יקנה״ז על השכר ממה שיעשה על הפת שיעשה הבדלה שלא כהלכתא מטעם טפילה ולא ידעתי למה סתם רבי כדברי רב עמרם ולא כתב דעת הרי״ף והרא״ש: (ו) ומי שאין לו יין ומצפה שיהיה לו למחר וכו׳ בפרק ערבי פסחים א״ל מר ינוקא לרב אשי זימנא חדא איקלע אמימר לאתרין ולא הוה לן חמרא אייתינן ליה שיכרא ולא אבדיל ובת טות פירוש לן כשהוא מעונה למחר טרחנא ואייתינא ליה חמרא ואבדיל וטעים מידי וכתב הרא״ש והא דאמרינן ואם אין לו אלא כוס אחד מניחו לאחר המזון אלמא מותר לאכול קודם הבדלה אוקמה רבינו נסים ביושב על שולחנו וחשכה לו ור״י תירץ דודאי אם אין לו כוס ומצפה למחר למצוא לו כוס לא יאכל כל הלילה אלא ימתין עד למחר שיבדיל על הכוס אבל אם יש לו כוס ואינו מצפה שיהיה לו למחר יין יותר מוטב שיאכל קודם שיבדיל ויברך ברכת מזון והבדלה על אותו כוס ממה שיבדיל על הכוס ויברך ברכת המזון בלא כוס עכ״ל ובפרק אלו דברים שבין ב״ש הכריע כדברי ר״י והתוספות שם כתבו כיוצא בזה וז״ל וי״ל דשאני אמימר שהיה סבור שיהיה לו כוס למחר עכ״ל ומשמע שאם אינו מצפה שיהיה לו כוס למחר מותר לו לטעום מיד אפילו אין לו עכשיו כוס וכ״כ בכל בו ומשמע שדעת רבינו נסים והתוס׳ והרא״ש דאמימר מדינא בת טות וכן כתב ה״ר יונה בפרק אלו דברים לדעת הגאונים וכ״נ מדברי הרי״ף אבל בתוס׳ תירצו עוד דאמימר דבת טות מחמיר על עצמו היה ולזה הסכים ה״ר יונה בפ׳ תפלת השחר גבי גמרא מזכירין גבורות גשמים דמדינא מותר לטעום אם אין לו כוס ולא חילק בין מצפה שיהיה לו כוס למחר לאינו מצפה וכ״כ האגור בשם שבלי הלקט וכ״נ שהוא דעת הרמב״ם שהשמיט דבר זה וכתב שם הרא״ש דהא דתניא דאם אין לו אלא כוס אחד מניחו לאחר המזון כלומר שסועד ומברך בה״מ על כוס זה ואח״כ סודר עליו סדר הבדלה ומה שאינו מבדיל ושותה ממנו מעט ועל המותר יברך ברכת המזון משום דאין מברכין על הכוס פגום ולרשב״ם דכתב דה״מ לכתחלה אבל אם אין לו אלא כוס פגום מברך עליו נ״ל דאין בו אלא רביעית בצמצום וכתב עוד ותימא למה לא יבדיל על הכוס ויתקננו במים ויכשירנו לבה״מ כדמשמע בירושלמי י״ל דמיירי כגון שכבר היה מזוג כדינו ואם היה משים בו מים יותר לא היה ראוי לשתיה עכ״ל: (ז) רבי צדוק אומר כל מי שאינו מבדיל על וכו׳ עד ואבדיל אתכם מן העמים פ״כ מפירקי רבי אליעזר:
ואמר רבי יוחנן ג׳ מנוחלי העוה״ב בפ׳ ע״פ (פסחים קיג):
(ח) ונר חנוכה ויין להבדלה נ״ח קודם זה נלמד מדפשטינא בפ״ב דשבת (כג:) דנר חנוכה קודם לקידוש היום משום דפרסומי ניסא עדיף וא״כ ה״ה להבדלה ואף על גב דבסמוך נתבאר דיין להבדלה עדיף מלקידוש היום משום דאפשר בפת מ״מ פרסומי ניסא עדיף ועוד דהבדלה נמי כיון שכל מצותה היא הזכרה בפה מזכיר בתפלה ודיו אבל נר חנוכה שמצותה בהדלקה לא סגי בהזכרה דתפלה הלכך נר חנוכה קודם ליין דהבדלה. כתוב בכלבו שנכון להבדיל מעומד לכבוד המלך שאנו מלוין אותו ודרך לויה מעומד והתוס׳ כתבו בפרק כיצד מברכין (ברכות מג.) צ״ע קצת מהבדלה שאנו מבדילין ועומדין היאך אנו פוטרין זה את זה מיין ומהבדלה אחר שאין אנו לא יושבין ולא מסובין ושמא י״ל מתוך שקובעים עצמם כדי לצאת ידי הבדלה קבעי נמי אכולה מילתא לכך נאה וטוב למבדיל וגם לשומעים שישבו בשעת הבדלה שאז יהיה נראה כקבע ופוטר אותן ע״כ וכ״כ גם כן המרדכי וכתבה האגור ואח״כ כתב ובספר אגודה פוסק שא״צ דכיון שקובעים עצמם לצאת ידי הבדלה קובעים נמי לבפ״ה וכן נוהגין באשכנז לעמוד עכ״ל ואנו אין לנו אלא דברי התוספות שכתבו שנאה וטוב לישב בסי׳ רצ״ט כתב רבינו שצריך ליזהר שלא יביא הלחם לשולחן עד אחר הבדלה ואם הביא פורס עליו מפה ומכסנו מפני שהוא מוקדם בפסוק ושם יתבאר בע״ה כתב המרדכי בפרק כיצד מברכין נוטל את היין בימינו כתב ראבי״ה ומינה נשמע שכל ברכה של דבר מצוה ראוי לו שיאחזנו בימין וכן הבדלה אוחז את היין בימין ומברך בפה״ג ושוב נוטל את ההדס בימין והיין בשמאל ומברך על ההדס ומחזיר היין לימינו וגם רבינו כתב בסימן רי״ב הביאו לפניו יין ושמן טוב להריח בו אוחז היין בימינו ומברך תחלה עליו ואח״כ נוטל השמן בימינו ומברך ע״כ וזה כדברי ראבי״ה וכמ״ש שם. נהגו העולם להבדיל בבית אע״פ ששמעו כל בני הבית הבדלה בב״ה וכתב הר״ן בס״פ ראוהו ב״ד דאפילו אי קי״ל מצות אינן צריכות כוונה ש״ד משום דה״מ בסתם אבל אם מתכוון שלא לצאת אינו יוצא וה״נ כיון שמתכוונים שלא לצאת בהבדלה שמבדילין בב״ה לא נפקי וה״ל כלא הבדילו כלל וכ״כ תלמידי הר״י בספ״ק דברכות. אם משקה מכוס הבדלה לבני הבית כתב רבינו בסי׳ רצ״ט. כתוב בא״ח נשים אין מבדילות לעצמן דאין הבדלה תלויה בשמירת שבת אלא רבנן אסמכוהו אקרא והר״י כתב דכשם שחייבות בקידוש חייבות בהבדלה:רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.
הערות
E/ע
הערותNotes
הערות
Tur
Peirush

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144